Самооскубване при папагалите

Самооскубване на перата при папагалите

Причини и подход към лечение

Повечето статии описват самооскубването като труден проблем,действително това често няма решение и води до отачаяние стопаните на папагали.Решението на проблема е в систематичния анализ за възможните причини.

Много стопани с такива проблеми обикновено търсят конкретна причина,водеща до заболяването.Има няколко фактора или проблема,които способствуват самооскубването във всеки конкретен случай.Много рядко се случва така че самооскубването е резултат само от един фактор.Такива единични фактори могат да бъдат заболявания,като например ламблиоза,при излекуването й проблема може да премине сам.От друга страна причина може да бъде повишено ниво на стрес в резултат на което птицата още в детството си е изпитвала емоционално сътресение, а след това е попаднала в семейство с неблагоприятна за нея обстановка, което е достатъчно прекарания стрес да доведе до самооскубване.

В повечето случаи в основата на проблема лежи съвкупност от причини.Такива причини могат да бъдат неправилно хранене,хронични бактериални или гъбични инфекции,отравяне с тежки метали.Други причини могат да са токсини в околната среда, недостатъчно къпане,стрес,вълнение, хормонални промени, бактериални или гъбични заболявания на кожата,алергия към определени продукти и много други.От толкова много фактори често проблема никога не се разрешава,ако търсим само една причина рискуваме да пропуснем всички останали.

Ветеринарите отнасят проблема към поведенческия, предполагайки че птицата е нервозна или предразположена към самооскубване. При такава диагноза анализите се назначават,за да се открият физиологичните проблеми.

Внимателния преглед от ветеринар е задължителен.

Опитите да се разреши проблема трябва да започнат с посещението на лекар,не е лошо стопанина да се поинтересува какви анализи се назначават и защо лекаря се опитва да изключи причината с помощта на тези анализи.Понякога след направените анализи се оказва, че проблема е поведенчески и птицата е напълно здрава,но и различните ветеринари имат различно мнение.

Някой видове анализи:

Зеленокрила ара -биохимичен анализ на кръв, клиничен анализ на кръв, клоакална проба за паразити,бактериологична посявка и анализ на флората към антибиотици, анализ на кръв за хормони на щитовидната жлеза.

Жако -биохимичен анализ на кръв,анализ на кръв за цирковирусна инфекция на клюна и перата,полиома вирус и хламидии.

Еклектус – биохимичен анализ на кръв, клиничен анализ на кръв, анализ на кръв за цирковирусна инфекция на клюна и перата,бактериологична посявка и анализ на флората за чувствителност към антибиотици, биопсия на перата и кожата.

Какаду – анализ на кръв за хламидии, бактериологична посявка и анализ за чувствителност към антибиотици.

От списъка се вижда,че количеството анализи, назначавани от различни лекари,широко варира, всеки пети случай лекаря заключава че проблема е поведенчески.

След като ветеринаря е установил поведенчески проблем,обикновено назначава определени медикаменти, които се делят на две групи: регулиращи хормоналния фон или влияещи на мозъка.

Често проблема си остава неразрешен,защото отглеждането и диетата рядко съвпадат със заболяването и резултатите от анализите.В някой случаи описанието на условията на отглеждане дават информация необходима за определянето какви допълнителни анализи са необходими.Ако за постелка се използва естествен пълнител от преработени царевични кочани, и го сменят ежедневно, а на болната птица – жако,може да се направи анализ за аспергилоза.

Анализ за ламблиоза

Понякога се определя какви анализи са необходими по мястото на самооскубване.Ламблията е паразит разпространен сред папагалите.
Дълго време се смятало,че ламблиозата рядко се среща сред големите папагали,известно е че около 75% от корелите страдат от заболяването.Често се среща и при вълнистите папагали, нерезделките.

Диета

След като са направени всички анализи и са изключени възможни заболявания,обърнете внимание на други аспекти от живота на папагала.Втора по разпространение причина е храненето.
Някой папагали реагират на определени продукти,такива птици като ара,еклектус и жако реагират на някой храни.Страдат ли тези птици от алергия към определени продукти или са чувствителни към тях, не е известно.Понякога продукта- виновник се изключва от диетата, проблема започва да намалява или съвсем изчезва.Продукти на които птицата реагира обикновено съдържат изкуствени оцветители или консерванти, това могат да бъдат някой конкретни продукти или пестициди в тях.

В други случаи свързани с диетата,причина е недостиг на определени витамини,минерали и други хранителни елементи.Недостига на ферменти или мастни киселини в диетата често води до самооскубване.Това се случва,когато диетата се състои от 50% или повече от термично обработени или произведени във фабрични условия продукти,тъй като тези елементи практически не присъствуват.При включване на разнообразни и термично необработени продукти настъпва забележимо подобрение.В някой случаи следва да добавяте в храната необходимите мастни киселини,недостига на калций също може да доведе до самооскубване.

Социализация

Стреса също има значение в някой случаи на самооскубване, защото условията на живот в плен се различават от тези в природата.Факторите,присъстващи в живота на папагала и околната среда могат да предизвикат стрес и безпокойство при домашните папагали, да предизвикат нежелание за размножаване или сложно линеене.

Някой социални фактори могат да бъдат основна или допълнителна причина,за папагалите е важно здравето на цялото стадо,както физическо,така и емоционално.В плен даже едва забележими промени в околната среда могат да предизвикат стрес и да причинят самооскубване.

Факторите, които предразполагат някой видове папагали към самооскубване могат да са условията в които са израснали като малки.Такава практика като ранното отделяне от родителите и приучаване към самостоятелно хранене,за да ги продадат по-бързо,подрязването на крилете,може да доведе до формиране на личност,склонна към самооскубване,ако бъдещите обстоятелства са неблагоприятни.Такива птици встъпват в живота емоционално нестабилни,в началото на живота си са изпитвали глад и са се чувствали физически непълноценни,в резултат са неспособни да осъществят нещо естествено- възможността да летят.

Друг социален фактор,който може да предизвика самооскубване е ако влияете на папагала в началото на живота.Този фактор особено влияе на жако,и много специалисти в областта на поведението го признават като причина.Такъв фактор е заминаването на стопанина по време на почивка в първата му година от живота,никой не знае защо именно за жако е актуална причината, и не предизвиква проблем при другите папагали,защо именно в първата година, а не последващите.
Тъй като стопаните на жако общуват с тях през първите месеци от живота им, се определя бъдещата склонност към самооскубване. Много стопани често се стараят да изолират жакото от нови впечатления и неприятности, защото имат репутация на „нервни“ птици.Резултата от такова поведение е формиране на личност, която в бъдеще няма да противостои на стреса,няма да се развият необходимите навици за това.

Вълнение,свързано с очакването

Още една причина може да бъде принудителното очакване,това влияе на папагали с нестабилна психика, или на тези, които не обичат и не умеят да ядат.Това се случва сутрин, често слушаме че на папагала е необходимо да спи 10-12 часа всяка нощ.Никъде не се споменава за това, че птицата се събужда рано.Повечето папагали, даже да ги покриват през нощта, се събуждат при първите видими слънчеви лъчи.Ако стопанина обича да спи повече, папагала е принуден да седи в тъмната клетка сам и гладен, в очакване да му отворят клетката и да го нахранят.В процес на очакване папагала започва да скубе перата си.В такъв случай ако стопанина започне да отваря рано клетката и да пуска папагала и да му предложи веднага храна след събуждане, това може да реши проблема.

Наличието на храна е много важно в случая,когато става въпрос за папагал,който е принуден към самостоятелност от рано, а следователно и понякога е гладувал.За това липсата на храна предизиква стрес и вълнение.В такъв случай оставяйте храна в клетката през нощта,за да може да се нахрани щом се събуди.

Отделна стая за папагала

Наличието на отделна стая за птицата също може да предизвика проблем,оборудвани стаи за птици са популярни,защото това позволява да се отглеждат по няколко птици, и се почиства по-лесно,някой папагали добре понасят това,но други страдат.

Жако много рядко се чувства добре в отделна стая, и е по-добре да се намира заедно със семейството,защото установява тясна връзка с хората и не обича изолацията.

Подложените на стрес папагали могат да изпитват проблеми, ако в стаята се намират много папагали.Близо разположените клетки могат да предизвикат стрес при папагали с неустойчива психика.Някой папагали са способни да оказват негативно психологическо въздействие на други птици поради собственическо чувство и за защита на територията си.Някой папагали не се харесват помежду си и са принудени да живеят в една стая с повече птици,което може да причини дискомфорт и да доведе до самооскубване.

Съпричастност

Още един фактор може да стане причина за самооскубване, някой папагали възприемат присърце всичко наоколо и поведението им е отражение на състоянието на стопанина.
Повишената възбуда,постоянното напрежение и честите спорове предизвикват стрес, папагалите разбират че не всичко е наред.Поменете,че папагалите са социални същества и са свикнали да живеят в стадо.В природата отделяне от стадото или лоши отношения с другите членове означава смърт.Те знаят за това инстинктивно и няма значение къде живеят, в природата или в плен.За това всякакво напрежение в семейните отношения продължително време води до емоционална възбуда и стресово състояние.

Ако папагала има само един стопанин,който постоянно е стресиран, недоволен и нещастен, това веднага говори на папагала,че нещо не е наред и може да бъде в опасност.
Повечето папагали страдат тогава, когато стопанина им ги оставя, самооскубват се в първия половин час и след това,когато стопанина отиде на работа.В такива случаи има смисъл преди да отидете на работа да отделите внимание на папагала и да поставите всичко в ред.

Действие/реакция

При проблеми със самооскубване някой стопани се отчайват,разстройват се,но проблема трябва да се реши конструктивно.Някой хора отделят повече внимание,за да отвлекат папагала от това занимание.Ако папагала възприема такова поведение като възнаграждение,самооскубването може да се затвърди в главата му като пложително поведение,особено ако птицата изпитва остър недостиг на внимание.
Други стопани напълно променят поведението си към птицата, която започва да се самооскубва.В такъв случай се създава затворен кръг:папагала се скубе, стопанина напълно променя поведението си, папагала нищо не разбира,страхува се и изпитва стрес,следователно проблема се задълбочава,стопанина променя поведението си до влошаване на състоянието,а папагала още повече се скубе.

В някой случаи стопанина не само е разстроен,но започва да отделя толкова много време на папагала,че скубането става все повече.В природата папагалите не си отделят специално внимание,а се доверяват на инстинктите си,такова поведение може да ги плаши или вълнува.В такива случаи подходете към проблема по-различно,нормално е да се притеснявате,но не го показвайте при общуване и не пресмятяйте всяко паднало перо.

Околна среда

Околната среда има важна роля в създаването или разширяването на проблема.Под околна среда се разбира разположението на клетката, честотата на къпане, веществата,които попадат на перата, токсините във въздуха,тежките метали, постъпващи в организма и наличието на слънчева светлина.

Разположението на клетката може да оказва голямо влияние на оскубването и безопасността на папагала.Ако клетката е до прозореца, птицата може да се чувства уязвима.В природата птиците не седят сами на видими места,за това за да се чувства в безопасност трябва да осъзнава че е неуязвим физически и психически.Често папагала ще живее шастливо до прозореца, докато птицата не забележи някаква опсност навън и от тогава прозореца вече ще бъде източник на опасност.Преместете клетката така че половината от нея да бъде защитена от стена,така птицата ще може да гледа през прозореца,но и да се скрие на безопасно.

Промените в околната среда могат да станат причина за стрес, в резултат птицата може да се самооскубва.Нови осветителни прибори, телевизор с голям екран, голям аквариум, картина близо до клетката могата да подтикнат папагала към самооскубване.

Замърсени пера

Непозната субстанция по перата може да стане причина за самооскубване.Перата са жизнено важни, за това те много внимателно се отнасят към състоянието им.Понякога папагала седи до стопанина си който например яде чипс и след това гали папагала, мазнината от чипса остава по перата,което принуждава папагала бързо да се отърве от замърсеното перо.
Всяко вещество попаднало на перата,включително никотин от ръцете на стопаните- пушачи може да стане един от факторите за самооскубване.Мийте ръцете си преди да пипате папагала.

Лосионите и крема за ръце,които остават по перата могат да доведат до проблеми, като гъбични инфекции,което може да повлече самооскубване.

Замърсен въздух

Вдишаните токсини и други вещества могат да повлияят на самооскубването,папагалите имат много чувствителна и нежна дихателна система, която не е способна да се справи с повечето чужди вещества във въздуха, присъствуващи в жилището.Дима може до доведе до оскубване или да увреди въздушните торбички, в резултат може да се получи хронична инфекция,като аспергилоза.Известни са случаи,когато цигарения дим по дрехите на стопаните предизвиква самооскубване.

Смята се че някой прахове,предназначени за почистване на килими, освежители за въздуха, ароматизирани свещи и подобна продукция със силна миризма предизвикват самооскубване,не ги използвайте ако имате папагал.

Въглеродния окис също е една от причините, пример: папагал ара,живеещ в стая която се намирала над гаража,в стаята попадал въглероден окис от гаража,което повлияло негативно.

За някой ара проблем може да стане пух,прах, летящи от други папагали.Присъствието на други папагали от които хвърчи прах могат да окажат отрицателно влияние,проблем има когато ара и какаду живеят заедно.

Важност на съня

Недостатъчния сън може да доведе до самооскубване.Между различните видове папагали има различно време необходимо им за сън.Възрастното жако се нуждае от повече сън.

Отравяне с тежки метали

Високото съдържание на метали в кръвта като цинк и олово може да стане причина за самооскубване.Тези метали попадат в храносмилателната система с определени продукти.Повечето случаи на отравяне с тежки метали се срещат при какаду, те обичат да изпробват с клюн и често ги привлича всичко метално.

Цинка присъствува в различни форми, може да се съдържа в различни части на играчки, звънци,за покритие на евтини клетки.Един папагал какаду с високо съдържание на цинк в кръвта често пиел вода директно от крана, всеки път изстъргвал покритието на крана.

Най-разпространени предмети са стъклописи и други поцинковани повърхности.Такива повърхости са меки и лесно се поддават на клюна.Малките мъниста за самоделни украси често съдържат цинк, папагалите често получават цинк играейки с тежестите на пердетата.

Осветление

В някой случаи проблема частично се решава с помощта на поставяне на флуоресцентна лампа с пълен спектър.Не е известно защо естествената светлина оказва положително въздействие,възможно е че калция се усвоява по-добре в резултат на повечето вит.Д3 или просто за сметка на стимулацията на ярката светлина.

Линеене

Линка не е разпространена причина, но такива фактори като тежко линеене или хормонални промени,водещи до него могат да доведат до самооскубване.Особено често подобни причини се срещат при какаду,но може да се появят и при други видове папагали.
За начало е важно да определите времето на линеене,обикновено започва преди началото на размножаването.Ако птицата се скубе в резултат на линеене, самооскубването трябва да премине до завършването му и не трябва да се повтаря при следващото линеене.Малко е вероятно папагала да се скубе при всяко линеене.

Хормони

Някой папагали страдат от самооскубване в период на хормонална възбуда,при някой видове такива периоди са съпроводени с повишена агресия и крясъци.За да определите дали хормоните са причината, се препоръчва да водите дневник.Както в периодите на линеене, това ще бъде циклично,особено в сезона за размножаване.

Ветеринарите често предлагат препарати, за да прекратят самооскубването, особено ако е предизвикано от хормонални промени.В някой случаи се препоръчва да намерите другар за размножаване или да давате лекарства,но е безмислено.
По повод медикаментозното лечение, автора на статията изказва следното: „Птиците често получават препарати за подобряване на настроението,трициклични антидепресанти и антихистамини.Тези препарати могат да се обсъждат,но рядко са ефективни.При хормонални промени се приема тироксин,тестостерон и медроксипрогестерон.Тези препарати имат много странични ефекти и се използват само в случаите, когато приичата е точно определена.“

Заключение

Процеса за изясняване на причините за самооскубване може да отнеме много време,и разрешаването на проблема да отнеме месеци.В повечето случаи тръпението и упорството имат важна роля,и резултата е пълно оперение.

Има малък процент папагали,които продължват да страдат от самооскубване,и даже тогава съществуват мерки,които могат да бъдат предприети.В други случаи строгата диета в която постепенно се изключват определени продукти,за да се изключи алергия е решение на проблема.

Сложен или неразрешим е проблема- това са случаи предизвикани от стрес или вълнение.За съжаление за хората е трудно да променят установените с години навици,даже ако вредят на птицата.Но в такива случаи с помощта на корекцията в поведението и използване на определени методи може да се постигне подобрение.

Използвана литература:
1. Agnes E. Rupley, DVM. Manual of Avian Practice
2. Branson Ritchie, DVM, Greg Harrison, DVM and Linda R. Harrison. Avian Medicine: Principles and Application
3. David McCluggage, DVM. Holistic Care for Birds
4. Brian Speer, DVM, 2000

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
24 Responses
 1. ели казва:

  здравейте! д-р младенов имам женско куче което е разгонено ,сега и е 10 ден.водихме я вече при трима мъжки но тя неиска.какво да правим? кучето е на 3г и досега не е пускано за разплод.

 2. biadiaciefuby казва:

  На мой взгляд очень профессионально

 3. Гергана казва:

  Здравейте, д-р Младенов. Имам две вълнисти папагалчета на 1г и 8 мес.Гледаме ги в къщи от 1г и 2 мес.Много добре се разбират и не могат едно без друго, но вече 3-ти ден едното стои накукушинено, рядко излиза да лети, не си играе даже с децата, не издава звук и от време на време си крие главичката под крилото. В същото време пие вода и има вълчи апетит. Какво може да му има и как да постъпя?

  • admin казва:

   Определено е болно.Малко признаци описвате,важно е например да се знае има ли диария или не,има ли несмлени зърна в изпражненията,диша ли спокойно или затруднено?Затоплете пилето,сложете лампа която да го топли в близост до кафеза.Дайте чай от шипка и лайка.По възможност идете на ветеринар.

 4. Mariyana казва:

  Здравейте, др. Младенов!

  По какви признаци може да познаем, че лапата на кучето ни е счупена, а не сериозно навехната, например. Нямам достъп до квалифицирана ветеринарна помощ наблизо, да не говорим за рентген.

  Кучето е немска овчарка, на 12 години, но изключително подвижно и активно. При последния и скок през оградата се закачи с предната си лапа за желязната врата. Освободихме я внимателно, като я повдигнахме. Кучето лежеше почти по гръб, тъй като лапата и се беше усукала най-вероятно докато се е опитвала да се освободи.

  Симптомите които има са подуване, което намаля малко, неизползване на крака, при допир на мястото няма болка, има апетит, няма температура, активна е, лае.

  Това е. Предварително благодаря!

  • admin казва:

   Ако е счупена,ще има ненормалана подвижност,хрущене при разместване на болното място и силна болка.

 5. Юлиана Методиева казва:

  Здравейте, др. Младенов!
  Имам папагал-неразделка на околко 5г. Последните няколко дни забелязах, че е запошнала да пощи перата си по-често от обикновенно в областта на шията, и едва вчера забелязах, че има голяма рана с наличието нам кръв в тази област и липса на пера. Друга промяна в поведението му не се наблюдава за сега. Храни се нормално и жизненият му тонус не е променен. Дали става въпрос за гъбична инфекция или някакъв вид дерматит? Единственото, което можах да направя засега е промивка с физиологичен разтвор на поразения участък ( шията, и част от гърба).
  Моля Ви, дайте ми някакъв съвет за първа помощ, докато намеря ветеринар, при който да го заведа на преглед. Живея в чужбина и в града, в който се намирам няма специализирани доктори, орнитолози.
  Благодаря Ви предварително!

  • admin казва:

   Необходимо е да проверите за външни паразити.Раната може да промивате с кислородна вода и риванол.

 6. Юлиана Методиева казва:

  Много Ви за съвета, др. Младенов. Ще пробвам веднага вашата препоръка.
  Приятен ден!

 7. Надя Гиргинчева казва:

  Здравейте д-р Младенов. Както вече Ви писах/миналата есен/ женската ми розела умря. Мъжкият папагал /Бари/ беше много привързан към нея. Вие ме посъветвахте да му купя друга розела. От 1 месец имаме Кара – тя е синя на цвят и по-едра от него. Той е червен. От тогава Бари вече не пее/ дори звук не издава/, тъжен е – главата му постоянно е новедена, докато тя крещи, гони го от мястото на което е кацнал. Той постоянно се пощи, перцата му падат и не знам какво да го правя. Страхувам се да не е болен. Видях Кара да изкарва храна от коремчето се и да му дава в човката. Така правеше и Бари преди да умре женската розела. Мога да върна в зоомагазина Кара и да я разменя с червена женска розела. Това ще промени ли нещо ?. Ще съм Ви благодарна ако ми отговорите. Надя

  • admin казва:

   Razdelete gi vremenno v dva otdelni kafeza,Ako ne6tata se opravjat gi ostavete otdelno,no edin do drug pone 2 meseca.

 8. Надя Гиргинчева казва:

  Благодаря Ви за това, че ми отговорихте, ще ги разделя. Весели празници!

 9. urfat stefan казва:

  imam papagal na godinka mnogo se skubva kakvo da pravya

 10. urfat казва:

  sega pak pod krilata ima gnoy

 11. urfat казва:

  mersi ce mi otgovorihte

 12. urfat казва:

  moeto merishe na limon i se kazva natural

 13. Николова казва:

  Здравейте. Днес попаднах на тази страничка случайно и се надявам да получа отговор. Подариха ми вълнист папагал преди малко повече от два месеца, чийто пол все още не мога да разпозная(ноздрите му нямат категоричен цвят според мен). Не съм го водила на ветеринар до момента. Още в началото без да искам му оскубах опашката, после поникнаха други пера, които впоследствие станаха опърпани и изкривени, което отдадох на буйния му нрав и непрекъснато щъкане из клетката. Не знам кога и как са паднали , четох статията ви за самооскубването. Наблюдавам промяна в поведението му, кряска по всяко време на деня(не както в началото само сутринни вечер),въпреки постоянното наличие на вода и смески(не желае да яде нито плодове, нито зеленчуци), има апетит, но е някак по агресивен ,вероятно след като се появи малък аквариум преди около месец. Не зная много за папагалите, така и не се сближихме с него, той като че ли е в стрес постоянно. В началото ядеше от ръката ми, но само след като го държах гладен. Къпан е няколко пъти. Не виждам други зони на липсващо оперение. Нужно ли е да го водя на ветеринарен лекар, според Вас , във връзка с липсващата му опашка,и във връзка с нервното му поведение(вероятно е нормално, не мога да преценя). В стаята не се пуши, не го пипам с мръсни ръце, гледам да не го държа на течение, клетката му е с гърба към стена, вече не го държа гладен, за да спечеля приятелството му. Вероятно някъде греша. Благодаря предварително.

  • admin казва:

   Доведете го за преглед.Трябва да му направим натривка и оцветяване по Грам на фекалии.Възможно е нервноста да се дължи на вътрешни проблеми.Храненето също не е добро.Не може да яде само зърнени смеси.

 14. Николова казва:

  Благодаря за бързия отговор. За жалост не съм в София, но ще потърся ветеринарна помощ на близо.

 15. Дерия казва:

  Здравейте , имам вълнисто папагалче в начален стадий на крастя така мисля. С какво бихте препоръчали да го лекувам и как и ако е въЗможно да ми препоръчата витамини за вълнисти папагали?Благодаря

  • admin казва:

   Накапване с Богена паразита,мазане на човката с олио,даване на вит.А.Хубав препарат е нектон,омнивит,промотор.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>