Любимият ми и най- добър ветеринар в София

Често задавани въпроси

1.На колко месеца се обезпаразитяват кучетата и котките?

-на 2-3 месеца

2.На каква възраст най-рано може да се кастрира куче или котка?

-след достигане на половата зрялост(Мъжко Куче -7-10 месец ,Женско куче-6-12 месец>Мъжко коте-7-12 месец,Женско коте-6-9 месец).

3.Каква е схемата за поставяне на ваксините при куче ?(опростена)

Първата ваксина се поставя 40-45 ден>Втора ваксина -две седмици след поставяне на първата ваксина>Трета ваксина -1 месец след поставяне на втората ваксина.През този интервал кученцето не се разхожда навън,държи се далеч от връхни дрехи и обувки .

Всяка година се реваксинира.

4.Каква е схемата за поставяне на ваксините при котка?

       Първата ваксина се поставя 8-9 седмична възраст >Втората ваксина се поставя на 12-13  седмична възраст. Всяка година се реваксинации.

5.Каква е схемата за поставяне на ваксините при заек?

     Ваксината се поставя на 40 -дневна възраст.>Реваксинира се на всеки 6 месеца.

6.Каква е продължителността на бременост при отделните животни?

*Кравата – 285 дни.

* Овцата и козата имат еднакво продължаваща бременност – 150 дни.

* Кончето се ражда след 335 дни.

* При свинята малките се раждат след 114 дни.

* Бременността при котката нормално продължава 62-66 дни.

*Кучетата износват малките си 60 дни.

*Бремеността при зайците трае 30 дни.Като при Бразилския заек е най-дълга 42 дни.

*При хамстерите бременността продължава от 16 до 23 дни.

*При морско свинче59 – 72 дни (възрастни).

*При чинчили -Бременността продължава 3 месеца.

7.Ваксинации по селскостопанските животни?

Задължително се провежда по ДПП ваксинации

  • Антракс – Говеда,Овце,Кози.
  • Син език-Говеда ,Овце
  • Нодуларен дерматит-Говеда

По желание

  • За анаеробни инфекции (Ентеротоксемия ,Анаеробна дезинтерия,Брадзот,Устрел ,Тетанус)
  • Червенка,Колибактериоза ,Заразна плевропневмония-Свине

Обезпазаритяването при селскостопанските животни  е необходимо да се извърши два пъти годишно(пролет и есен).

8.С какво да храня папагала си?

В зависимост от вида на папагала (малки ,средни и големи),съществуват различни видове смеси.От опит с отглеждане,хранене на различни видове папагали-вълнисти папагали,корела,пирура,ари,жако,еклектус,какаду(от разред папагалоподобни) ,препоръчваме ви да избирате утвърдени и пълноценни марки храни за папагали,като например “Versele-LaGa. “,гранули “ROUDYBUSH“.Добавянето към менюто на папагала с плодове и зеленчуци ,а при еклектуса това е задължително ,осигурява правилно и разнообразно хапване на вашето пернато приятелче.Напомняме Ви да добавяте и периодично подходящи витамини,минерали.

9.А,обезпаразитяват ли се папагалите?

Да,поне два пъти годишно.При външно отглежданите папагали и по-често.

 

10.Днес казаха,че кученцето ми е болно от Парвовироза .Какво представява тази болест и мога ли да се заразя аз и детето ми?

Накратко – Паровирозата се причинява от вирус принадлежащ към сем .Parvoviride и е  много устойчив.За съжаление е силно животозастрашаващ за вашето куче.Най-сериозно и при типичната си форма се засяга стомашно-чревния тракт.Освен това вирусът атакува белите кръвни клетки,уврежда сърдечния мускул и причинява сериозни сърдечни проблеми.Най-често заболяват кученца между 6 седмична до 6 месечна възраст,но сме забелязали,че тази тенденция се променя и заболяват и по големи  на възраст кучета ,които  не са били неваксинирани.Като най-податливи на заболяването са кученца до 6 месечна възраст.

Клиничните признаци на заболяването са угнетено тежко състояние, повръщане,засилваща се диария (от начало изпражненията са сивобелезникави като достигат до много течни кървави с воняща миризма).,повишаване на температурата,белодробен едем,тахикардия,аритмия,вестибуларна екстрасистолия,левкопения.Смъртта може да настъпи и за няколко часа,а може да настъпи и преболедуване.

Заболяването е опасно само за  кучетата.Като човекът може да се окаже неволен преносител на вирусът ,чрез връхните си дрехи и обувки ,при контакт с изпражнения на  заразено куче.Ако имате още въпроси,задайте ги тук-  http://galabinmladenov.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/

 

 

 

 

 

 


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Полезно

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи. 1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава […]

Прочети повече...