Любимият ми и най- добър ветеринар в София

Захарен диабет

Захарният диабет е синдром на хронична хипергликемия и е обусловен от абсолютната или относителна недостатъчност на инсулин в организма. Съпровожда се с нарушения на въглехидратния, липидния и белтъчен обмен. Той може да протича и като усложнение на тежък панкреатит, хиперкортицизъм и акромегалия, а също и в резултат на действието на някои лекарства /кортикостероиди и др./. Абсолютният или относителен дефицит на инсулин води до нарушено усвояване на глюкозата. Това, както и продължителната гликогенеза водят до развитието на хипергликемия. Излишната глюкоза се отделя с урината, заедно с голямо количество течности /осмотическа диуреза/, довеждайки до обезводняване на организма, жажда и полидипсия /повишена консумация на вода/. Гладуването на клетките води до мобилизация на мазнините като източник на енергия, което е свързано с бързо отслабване и повишаване концентрацията на свободни мастни киселини в кръвта. В резултат на това се активизира образуването на кетонови тела и настъпва мастна дистрофия на черния дроб. Засилената кетогенеза се съпровожда с метаболитна ацидоза.

Видове диабет:

  • Захарен диабет – тип I / инсулинозависим / – възниква в млада възраст и се съпровожда с намалена или напълно отсъстваща секреция на собствен инсулин. Единственият метод за лечение на диабет от този тип са пожизнените инжекции с инсулин. Без това лечение, болните умират от кетоацидоза.
  • Захарен диабет – тип II / инсулинонезависим / – възниква в средна възраст. При него секрецията на собствен инсулин е съхранена, но е недостатъчна и носи неправилен характер. Въвеждането на екзогенен инсулин не е обезателна, по-скоро се набляга на правилно подбраната диета. Кетоацидоза се развива рядко.

 


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Полезно

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи. 1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава […]

Прочети повече...