Любимият ми и най- добър ветеринар в София

Клебзиелна инфекция при папагалите

Едни от най-честите пациенти на ветеринарната клиника ,,Младенови -вет,,   http://galabinmladenov.com/ ,са папагалите.Те са интелигентни и забавни,превръщат се във все по-желани от всички домашни любимци,носещи невероятно положителни емоции на стопаните си.

Много пъти,те са представени за преглед със следните клинични признаци-зачервяване на ноздрите,отток на лицето,изтечения от носа или ушите,кихане.Понякога има отказ от храна или диария.Какво се случва?Защо моята птица,нали не излиза никъде и няма контакт с други животни?

Това от което се се разболял вашият папагал вероятно е клебзиелоза-вид бактериална инфекция,предимно на горните дихателни пътища.Причинителят може да живее безпроблемно в птицата и да чака стресови фактори,които да понижат имунитета на гостоприемника.Такива фактори са лошо хранене,ниска хигиена,липса на витамин А,вирусни инфекции и др.Понякога вина имат и самите стопани,като целуват птиците си по човката или им дават храна от устата си,клебзиелата е нормална флора за човешката уста.

Какво трябва да направим? Веднага да се заведе папагала на компетентен по птичите болести ветеринарен лекар.Всяко едно забавяне ,може да е фатално.Назначават се антибиотици,пробиотици,витамини,корекции в начина на отглеждане и хранене .

Как да предпазим любимеца си? Храната и хигиената са основните неща.Залагайте на доказани марки храни за папагали-Родибуш,Верселе лага,Зю Прийм ,Пситакус.Пазете птиците от течение,от мръсотия и цигарен дим.И най-важното-винаги усигорявайте внимание и любов на папагала си.


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Статия

Пситакоза при папагалите

Орнитоза(Пситакоза) по птици и човек Орнитозата е инфекциозно заболяване с разнообразни механизми на предаване и значително клинично проявление.Заболяването е зооноза.Причинител е Chlamydia psittaci.Представяват Грам-отрицателни ,неподвижни бактерии с овална или сферична форма ,по размери са съизмерими с едри вируса.Устойчивостта на хламидиите сравнение с други бактерии е слаба. Преносител са болните папагали,а в нашите условия,обикновено заразата идва […]

Прочети повече...

Полезно

ПИОМЕТРА ПРИ КУЧКАТА

                                                     Пиометра при кучката  Пиометрата е най-често срещаните гинекологични заболявания при кучка.Засяга се животни на 8-10 години(но,според наши случаи на заболяването се срещат и при по млади кучки).По често се среща при нераждали .  Най-честите признаци на матка пълна с гной са: Треска Aнорексия Повръщане Диария Токсемия Кафеникави Изтечения от вулвата Понякога увеличение на корема […]

Прочети повече...