Любимият ми и най- добър ветеринар в София

Клебзиелна инфекция при папагалите

Едни от най-честите пациенти на ветеринарната клиника ,,Младенови -вет,,   http://galabinmladenov.com/ ,са папагалите.Те са интелигентни и забавни,превръщат се във все по-желани от всички домашни любимци,носещи невероятно положителни емоции на стопаните си.

Много пъти,те са представени за преглед със следните клинични признаци-зачервяване на ноздрите,отток на лицето,изтечения от носа или ушите,кихане.Понякога има отказ от храна или диария.Какво се случва?Защо моята птица,нали не излиза никъде и няма контакт с други животни?

Това от което се се разболял вашият папагал вероятно е клебзиелоза-вид бактериална инфекция,предимно на горните дихателни пътища.Причинителят може да живее безпроблемно в птицата и да чака стресови фактори,които да понижат имунитета на гостоприемника.Такива фактори са лошо хранене,ниска хигиена,липса на витамин А,вирусни инфекции и др.Понякога вина имат и самите стопани,като целуват птиците си по човката или им дават храна от устата си,клебзиелата е нормална флора за човешката уста.

Какво трябва да направим? Веднага да се заведе папагала на компетентен по птичите болести ветеринарен лекар.Всяко едно забавяне ,може да е фатално.Назначават се антибиотици,пробиотици,витамини,корекции в начина на отглеждане и хранене .

Как да предпазим любимеца си? Храната и хигиената са основните неща.Залагайте на доказани марки храни за папагали-Родибуш,Верселе лага,Зю Прийм ,Пситакус.Пазете птиците от течение,от мръсотия и цигарен дим.И най-важното-винаги усигорявайте внимание и любов на папагала си.


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Полезно

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи. 1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава […]

Прочети повече...