Любимият ми и най- добър ветеринар в София

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи.

1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава след разчесване вследствие бълхи,алергия или механично замърсяване.Лекува се като раната се обработи хирургически,животното се обезпаразити и поне 5 дни се поставя на инжекции с антибиотик и кортикостероиди.

2.Алергичен дерматит.Протича с много силен сърбеж.Кучето се чеше и хапе почти непрекъснато.Заболяването се причинява от алергени вкарани под кожата от бълхите паразити.Уврежданията на кожата са различно степенни,в зависимост от силата и продължителноста на процеса.Лекува се с обезпаразитяване на животното и кортикостероиди. При вторични бактериални усложнения се поставя и антибиотик.

3.Стафилококова инфекция.Наблюдава се обикновено по кожата на корема и вътрешната част на бедрата.Като първопричина обикновено са набоцквания от осилести треви,които се възпаляват и вторично се разчесват с нокти.Кожата е зачервена на места,виждат се и гнойни пъпчици.Третирането се извършва с йодни препарати, а ако е необходимо и антибиотици.

Летните кожни екземи обикновено протичат за няколко дни и при навременно лечение се лекуват лесно.Важно за профилактиката е редовното обезпаразитяване,добрата хигиена и правилното хранене.


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Полезно

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи. 1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава […]

Прочети повече...