Любимият ми и най- добър ветеринар в София

ПИОМЕТРА ПРИ КУЧКАТА

                                                     Пиометра при кучката 

Пиометрата е най-често срещаните гинекологични заболявания при кучка.Засяга се животни на 8-10 години(но,според наши случаи на заболяването се срещат и при по млади кучки).По често се среща при нераждали .

 Най-честите признаци на матка пълна с гной са:

Треска

Aнорексия

Повръщане

Диария

Токсемия

Кафеникави Изтечения от вулвата

Понякога увеличение на корема

Повишен прием на вода

Полиурия

В зависимост от състоянието на цервикса пиометрата бива ‘’отворена” или „затворена”.

При „отворената”пиометра се наблюдава изтечения от вулвата .Консистенцията на изтеченията е рядка,леко шоколадокафяви,с характерна миризма.Има случаи,когато изтеченията са жълти с примеси на кръв.Вулвата обикновено е увеличена.

 Бедрата и долната част на задните крайници са със спластена козина.

При „затворената” пиометра не се наблюдават изтечения.Тя се съпровожда с увеличен корем и силно влошаване на общото състояние.

 

Причини за настъпване на заболяването:

Хормонален статус на организма(при проеструса и еструса естрогените предизвикват продължително отваряне на шийката на матката,което създава възможност за попадане на микроорганизми от влагалището в матката.

Най-често изолираните бактерии от матката предизвикващи пиометра са :Е.coli,Staphylococcus spp,Streptococcus spp,Corynebacterium pyogenes,Proteus.

 

Как се лекува пиометра?

 

Традиционният метод за лечение  на пиометра  е оварихистеректомия или казано по разбираемо –кастрация по медицински-животоспасяващи съображения.

В тежки случаи трябва да се прилагат венозно електролити,диуретици,алкални и антиритмични средства за стабилизиране на пациенти преди операцията.За извеждане от шока може да се наложи глюкокортикоидна терапия.Важен момент на стабилизиращата терапия  е включването на широкоспектерен антибиотик.

Има и неоперативен метод  на терапия.Този метод  е несигурен и се прилага  само при ‘’отворена’’ пиометра.Терапията с простагландини се прилага само в отделни случаи по преценка на ветеринарния лекар,когато има някаква обективна причина ,за да не се извърши оперативен метод.

Какъв е ефекта от третиране с простагландини:

  • Предизвикват се контракции на гладката мускулатура на матката ,подпомагащи изпразването й от възпалителния ексудат.
  • Лутеолитично действие ,водещо до понижаване нивото на прогестерона ,което улеснява борбата с инфекцията.
  • Повишаване на локалното кръвоснабдяване на матката и яйчниците ,което увеличава шанса за оздравяване ,чрез подобряване на транспорта на имунологични компоненти и аб до мястото на инфекцията.

Кучките ,подложени на такава терапия показват общи симптоми на колика,неспокойни са,повръщат,уринират.Симптомите отшумяват след около 30 минути,и намаляват по сила при последващо повтаряне на терапията.Тази терапия се прилага единствено на млади кучки,не по възрастни от 5 години.Изключение правят възрастни кучки с пиометра ,чиято алтернатива е евтаназия.

 

ПРИ КОТКАТА

Заболяването се среща и при котката засяга предимно  нераждали,възрастни котки.

 


Случай от практиката

Микроспория при кучетата и ктките

Микроспорията при кучета и котките е гъбично заболяване на космената покривка и кожата.Причинител са дерматофитни гъбички,които живеят в луковицата и сърецвината на косъма.Повечето от тези гъбички са нормални обитатели по кожата на животните,без да причиняват неприятности.Когато обаче настъпи срив в имунната система предизвикан от друга болест,дерматофитите стават силно болестотворни и предизвикват заболяване.Какво е характерно за […]

Прочети повече...

Полезно

Летни кожни болести по кучетата

Лятотото е сезон в който много от кучетата имат проблеми с кожата си.Изобилието от алергени,паразити и осили ,в съчетание с високата околна температура,водят до заболяваниа на кожата,най-общо наречени летни екземи. 1.Пиодермия.Представлява заболяване на кожата,което се манифестира с образуване на голяма рана ,обикновено над опашката или по врата.Кожата е зачервена,подута и обложена с гной.Най-често се получава […]

Прочети повече...